10:33 AM Famous Personalities of Ridmalsar | ||||||||
Abdul Zabbar Tanwar (Hazi)
Born 23 December 1928 in Ridmalsar Bikaner at house of Late Janab Gulab Khan Tanwar Now 85 yrs old Hazi Abdul Zabbar Tanwar of one of them who studied upto B.A.B.Ed,D.P.Ed. and L.L.B and posted as a headmaster in Upper Primary School Ridmalsar Sipahiyan Bikaner.in 04 August 1947. Since then he has worked and promoted upto Deputy District Education Officer (Physical) in Sri Ganga Nagar. Now He has retired from state service and working as an advocate and he has also devoted himself in writing poetry.his book 'Es Sadi Ke Log" Published in 2005 liked by all.he is known as Zabbar bikanvee in literary field 23 दिसम्बर 1928 को जनाब गुलाब खान तंवर के घर रिडमलसर बीकानेर मे जन्मे जनाब अब्दुल ज़ब्बार तंवर ने बी ए ,बी एड और एल एल बी पास करके अपने ही गाँव रिडमलसर उच्च प्राथमिक विद्यालय मे प्रधानाद्यापक पद पर 4 अगस्त 1947 को नियुक्त हुए . तब से आपने राज्य सेवा करते हुए मे उप जिला शिक्षा अधिकारी पद पर श्री गंगानगर मे कार्य किया .आज आप 85 वर्ष की उम्र मे भी सक्रिय है और वकील का पेशा अपना कर समाज की सेवा कर रहे है .आप हिंदी कविता भी लिखतें है। आपकी लिखी हुए कविताओं का संग्रह "इस सदी के लोग "2005 मे प्रकाशित हुई जिसको लोगो के द्वारा पसंद किया गया .आपको काव्य के छेत्र मे ज़ब्बार बिकान्वी के नाम से जाना जाता है .
Popular Faces of Ridmalsar who left their footprints on the Earth
रिडमलसर के चर्चित चेहरे जो ज़मी पे अपने निसान छोड़ गए तेजू खां पंवार,मोहम्मद हुसैन कोहरी,रहीम बक्स जोइया ,कम्मू खां पंवार,नबी बक्स जोइया,मेहरदीन तंवर, हीरे खां पंवार,जलालदीन समेजा,युनस अली कल्लर, इमाम दीन पंवार,इस्माइल खां समेजा,नेक मोहम्मद परिहार, निजाम खां पंवार,हाजी हसन खां समेजा,जलाल खां कल्लर, अमरदीन पंवार,सराज खां समेजा,दीन मोहम्मद जोइया ,हसन खां पंवार,जहूर खां समेजा,मोहम्मद हुसैन परिहार ,जलाल दीन पंवार,गुलाम कादरजुनेजा,इलाही बक्स जोइया, अब्दुल सत्तार पंवार,अब्दुल मजीद जुनेजा,सरवर दीन जोइया, इकबाल हुसैन पंवार,अब्दुल अज़ीज़ समेजा,महबूब जोइया, मंज़ूर अली पंवार,मोहम्मद खां कल्लर,फिरोज खां कोहरी, गुलाम खां पंवार,हुसैन खा कल्लर,हसन खां भाटी, बुलाकी खां पंवार,इशाक खां पंवार,बशीर खां कोहरी ,शमशेर अली पंवार,इशाक खां मांगलिया,अफज़ल खां मांगलिया, नबू खां मांगलिया,फकर दीन तंवर,रमजान खां मांगलिया ,मुमताज अली पंवार,कालू खां मांगलिया,लाल मोहम्मद समेजा ,मोहम्मद.इस्माइल पंवार,सराज खां परिहार,इब्राहीम खां समेजा, अब्दुल रजाक पंवार,निसार अहमद जोइया,फैज़ मोहम्मद समेजा, गुलाम फरीद पंवार,नबू खां कल्लर,सिकंदर खां समेजा, बन्ने खां मांगलिया ,अत्ता मोहम्मद पंवार, अब्दुल अज़ीज़ जोइया, ज़हूर अहमद जोइया,अहसान उल हक,लियाकत अली समेजा,जनाब महमूद खान मांगलिया .गुलाब खान तंवर,मुनीर अली कोहरी
Teju
Khan Panwar,Jalaldeen Sameja,Mohd.Hussain Kohri,Kammu Khan panwar,Ismail
Khan Sameja,Yunas Ali kallar,Heere Khan Panwar,Hassan Khan sameja,Nek
Mohd.Parihar,Imaam Deen Panwar,Saraz Khan sameja,Jalal Khan Kallar,Nizam
Khan Panwar,Jahoor Khan Sameja,Deen Mohd.Joiya,Amardeen Panwar,Gulam
kadar Juneja,Mohd.Hussain Parihar,Hassan Khan panwar,Abdul Majid
Juneja,Ilahi Bux Joiya,Jalal Deen Panwar,Abdul Aziz Sameja,Sarwar Deen
Joiya,Abdul Sattar Panwar,Lal Mohd. Sameja,Mehboob Joiya,Iqbal Hussain
Panwar,Ibrahim khan sameja,Feroz Khan kohri,Manzoor Ali Panwar,Faiz
Mohd.Sameja,Hassan Khan Bhati,Mumtaj Ali Panwar,Sikander khan
Sameja,Bashir khan kohri,Mohd.Ismail Panwar,Mohd.Khan Kallar,Afzal Khan
Manglia,Abdul Razak Panwar,Hussain Khan Kallar,Ramjan khan manglia,Gulam
Khan Panwar,Ishak Khan Panwar,Banne khan manglia,Bulaki Khan
Panwar,Ishak Khan Manglia,Raheem Bus Joiya,Shamsher Ali Panwar,Fakar
Deen Tanwar,Mehardeen Tanwar,Nabbu Khan Manglia,Kalu Khan manglia,Nabu
Khan Kallar,Gulam Farid Panwar,Saraj Khan Parihar,Nisar Ahmed Joiya,Nabi
bux Joiya, Atta mohd. Panwar.,Abdul aziz joiya,Jahoor Ahmed joiya,Ahsan
ul haque,Liyakat Ali Sameja,janab mehmood Khan Manglia.Gulab Khan
Tanwar,Muneer Ali Kohri अल्लाह सब मरहुमो को जन्नत बक्से. आमीन
By- Sadik Khan Panwar
Hazi Mumtaj Ali Panwar
Born on 11 sep.1939 in Ridmalsar Hazi Mumtaj Ali Panwar was versatile personality of Ridmalsar. He was Scout commissioner. He represented 11 Jamboree’s within India and abroad. He was awarded "War to medal of merit" and Noorjahah Samiriti Visist Pratibha Award as well as President Award. He died on 6th march 1995 in Delhi. ११ सितम्बर
१९३९ को रिडमलसर में जन्मे हाजी मुमताज़ अली पंवार एक बहुमुखी प्रतिभा
थे.आप एक स्काउट कमिश्नर थे.उन्होंने भारत और विद्र्शो में ११ जम्बूरी का
प्रतिनिधित्व किया.उन्हें " वार ऑफ मैडल ऑफ़ मैरिट" और नूरजहाँ समिति
विसिस्ट प्रतिभा से सम्मानित किया गया.और राट्रपति अवार्ड भी प्राप्त
हुआ.उनका इंतकाल ६ मार्च १९९५ को नई देल्ही में हुआ. Iqbal Hussain Panwar
Born at Kammu Khan Panwar’s house in Ridmalsar Bikaner India Mr. Iqbal Hussain Panwar struggled since his childhood and became a police officer (A.S.I. Rajasthan Police) who was famous for his turn out and was known as a Prince at his Police stations. He always helped the poor people. He breathed his last on 21 June 1997 without physical pain. He is always remembered by his nears and dears with respect.. कमू खान पंवार के घर रिडमलसर बीकानेर में जन्मे जनाब इकबाल हुसैन पंवार ने बचपन से ही संघर्ष कर पुलिश महकमे में ऐ एस आई (थानेदार ) पद ग्रहण किया.पुलिस विभाग में आपको अपनी वर्दी की कड़क से पहचाना जाता था. अपने थाने में उन्हें प्रिन्स के नाम से जाना जाता था आप गरीबो के मददगार थे.उनका इंतकाल बिना किसी तकलीफ के 21.06.1997 को हुआ. उन्हें आज भी उनके चाहने वाले मोहब्बत से याद करते है अल्लाह उन्हें जन्नत बक्से आमीन. | ||||||||
|
Total comments: 0 | |